Stick - top
Stick - bottom

Over ons

Hoe het begon…..

Poppedijn dankt haar naam aan de tricot poppen die Anca al sinds de eind 70-er jaren maakt. In die tijd waren we betrokken bij de initiatiefgroep voor de oprichting van een Vrijeschool in Delft. Een poppenmaakster uit de Haagse Vrijeschool kwam aan een groepje aspirant-ouders leren om poppen te maken voor de nieuwe kleuterklas. Toen in het jaar daarna bij meer ouders de animo bleek te bestaan om deze poppen te maken heeft Anca de cursusleiding overgenomen; Maarten was toen betrokken bij de “speelgoedgroep” die houten speelgoed maakte voor de school.

Tussen 1980 en -85 was de belangstelling om poppen te maken zo groot dat meerdere cursussen per jaar permanent vol zaten.
We bewerkten de patronen en werkbeschrijvingen van de hele poppenserie aanvankelijk op losse kopietjes maar vanaf 1983 in een gedrukt boekje, “Van Lappen tot Poppen”.
Sinds dat jaar zijn er al 30.000 exemplaren van dit boekje terechtgekomen op evenzovele handwerktafels.

…en een winkel werd.

Omdat er veel poppen op verzoek werden gemaakt en mensen op de gekste tijden aan-of opbelden om een pop te komen kopen heeft Anca besloten om drie ochtenden per week “open” te gaan met een winkeltje aan huis. Zij bouwde haar werk als school-maatschappelijk-werkster af, in onze keuken werd het raam een poppenetalage en vanaf 11 november 1985 (Sint Maarten) stond “Poppedijn” ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Na vier jaar werd ‘het huis te klein’ en werd een brainstorm bij een kampvuurtje voor de tent in Frankrijk de aanzet om na de zomer van ’89 te gaan zoeken naar een winkelpandje in de stad.
Dat werd gevonden aan de Buitenwatersloot op nummer 25 en de 40 M2 werd gevuld met poppen, alle materialen voor het poppen maken, houten speelgoed, prentenboeken van Christofoor, en….. klaptafels en klapstoelen om cursus te kunnen geven.
Maarten had een time-out genomen van zijn architectenwerk om te helpen de winkel op te starten maar hij is op die schreden nooit meer teruggekeerd.

Te klein.

Al in de eerste jaren werden kort na elkaar twee kamers achter de winkel toegevoegd aan de winkel; de eerste als winkelruimte, de tweede als permanente cursusruimte die het ook mogelijk maakte om overdag cursussen te geven.
Het almaar groeiende assortiment kwam beter tot zijn recht maar ook dat zou maar enkele jaren duren voordat er weer een grens werd bereikt.
In 1998 kwam het pand van de Doe-het-Zelf-winkel op nr. 35, een paar deuren verderop, beschikbaar en dat bleek een lot uit de loterij. We zijn misschien wel de enige winkel die kon verhuizen met een bolderkar als verhuiswagen.
We worden nu nog wel eens door jonge ouders herinnerd aan de enorme jojo-rage die zij als kind in de eerste maanden na onze heropening meemaakten en die ons een vliegende start gaf in ons nieuwe onderkomen. In die éne week dat we voor de verhuizing dicht waren stond een doosje jojo’s achter de dichtgeplakte etalageramen voor de kinderen die door de brievenbus riepen dat ze een jojo wilden kopen.

Nog groter??

Twaalf jaar hebben we gedacht dat deze ruimte, met de aparte achterkamer als cursusruimte, aan ons ideale beeld van Poppedijn voldeed, maar het aanbod van onze buren om het winkelpand op nr. 33 erbij te huren konden we toch niet weerstaan. In 2010 kreeg de winkel de omvang die hij nu heeft.
Zo blij als we waren met deze laatste uitbreiding zo hard was het gelag toen in datzelfde jaar ook bij ons de economische crisis zich deed gelden. Dit, samen met de sterker wordende concurrentie van het internet, zette onze groei stil en hoewel in ruimtelijke zin het assortiment en het ‘aanzicht’ van de winkel niet krompen gebeurde dat wel met de omzet.
Onze kinderen hebben ons aangezet onze bedrijfsvisie te herwaarderen en ,zoals zij dat noemden, ‘Poppedijn aan te sluiten op de internet-generatie’.

Leuker bij Poppedijn.

Einde 2013 heeft dit geresulteerd in de introductie van een reeks initiatieven die er samen voor zorgen dat het leuker is om bij Poppedijn te kopen dan bij een internetwinkel (zie ook: Acties voor klanten). Verschillende initiatieven geven materiële en immateriële voordelen aan klanten die helpen onze ‘stenen’ winkel het hoofd te bieden tegen de internetconcurrentie.
Er is sindsdien zelfs een grote groep mensen die zich zo daadwerkelijk hebben uitgesproken vóór het behoud van Poppedijn dat ze ‘Vriend van Poppedijn’ zijn geworden (zie daar).

Er zijn nog twee bijzondere  ‘Vriendinnen van Poppedijn’, dat zijn Conny en Marie-Christine de je op enkele dagen in de week achter de toonbank kunt aantreffen. Zij maken het ook mogelijk dat Anca en Maarten op vakantie kunnen zonder de winkel te hoeven sluiten.

Nieuwe tijden, nieuwe wegen.

In het voorjaar van 2015 is er nieuw gezicht van Poppedijn bij gekomen. Na jaren van een vrij constante belangstelling voor natuurtextiel, ons assortiment wol-zijden ondergoed voor baby’s kinderen en volwassenen, bleek in 2014 de belangstelling daarvoor te groeien. Het aantal mensen dat ‘warm’ loopt voor natuurlijke en biologische grondstoffen en voor kleding die onder verantwoorde omstandigheden geproduceerd wordt neemt opvallend toe.
We hebben de stoute schoenen aangetrokken om daar gehoor aan te geven en hebben een aantal kasten met speelgoed verplaatst om zo ruimte te maken voor een prachtige collectie overkleding van biologische katoen, wol en wol-zijde. Kindertruien, broeken en jasjes in prachtige kleuren en ontwerpen, we zijn heel blij het te kunnen aanbieden in Delft.

De volgende grote stap die we voor de boeg hebben (anno 2015) is het lanceren van een Poppedijn-webshop om onze én wellicht nieuwe klanten te kunnen bedienen als ze niet in staat zijn om zelf naar de winkel te komen. De webshop-button op de xylofoon hiernaast is nu nog niet ingevuld maar zal dat vanaf najaar 2015 wel zijn.
Het is een aanvulling in onze bedrijfsvoering die nodig is om Poppedijn compleet te maken, maar toch sluiten we graag af met:
“Tot ziens bij Poppedijn !!”

Anca en Maarten.

Poppedijn-over-ons-3-van-lappen-tot-poppen-(1993)

Poppedijn-over-ons-1-(1985)

Poppedijn-over-ons-2-(1990)

Poppedijn-over-ons-4-(1995)

Poppedijn-over-ons-5

Poppedijn-over-ons-6-(1998)

Step

Nieuws

  • artikel van de maand juni
Lees meer ...